Як зняти ізоляцію з проводів - найкращі інструменти

Знімати ізоляцію з проводів доводиться в різних випадках: при побутовому ремонті, при монтажі проводки, при встановленні нових електроприладів або ремонті старих, а також в рамках рутинних домашніх турбот, таких як заміна світильника. Щоб виконати це завдання ефективно і швидко (а також без зайвих нервових витрат), важливо дотримуватися техніки зняття ізоляції і правильно підбирати інструмент. Про всі тонкощі розповімо нижче.

Основні проблеми, що виникають при зрізанні ізоляції

При невмілому виконанні очищення дроту від ізоляції майстри стикаються із двома основними складнощами. Перша - пошкодження струмопровідної жили. Друга — занадто сильна зачистка, внаслідок чого кабель коротшає настільки, що його стає недостатньо для виконання завдання (наприклад, кабель просто не дотягується до розетки). 

І найчастіше причина таких труднощів – вибір інструменту. Деякі майстри зачищають дроти старим добрим «дідівським» способом за допомогою кухонного ножа. Однак, це не так легко, як здається.

Дивіться самі:

  • при зрізанні під будь-яким кутом ізоляція «відходить» нерівно;
  • по колу - легко зробити випадковий надріз (і в результаті перерізати силовий кабель або зламати провід);
  • єдиний правильний варіант - зрізання під кутом 10-20 °, приблизно як при заточуванні олівця. Отримані пелюстки необхідно додатково зрізати ножем. 

Висновок: виконати очищення дроту від ізоляції за допомогою ножа, в принципі, можливо. Але назвати це заняття легким не можна. Тим більше, що, як правило, електромонтажники зачищають у день сотні проводів. Тому фахівцям у цій сфері точно не варто мучитися, доцільніше купити спеціальний інструмент для зачистки проводів у нашому магазині Termousadka.

Основні типи інструментів для зняття ізоляції

Чим зачищають дроти? Найчастіше для виконання цього завдання використовується один з цих варіантів: ріжуча кромка в плоскогубцях, кліщах або багатофункціональних ножах, бокоріз або стрипер. Нижче розповімо про основні особливості кожного інструменту.

Ріжуча кромка в кліщах та плоскогубцях

Ріжуча кромка — це окремий інструмент; це пристрій, яким можуть бути оснащені кліщі, плоскогубці та багатофункціональні ножі. Вони мають виїмку із гострим краєм; через виїмку протягують провід і таким чином здирають із нього ізоляцію.

Головна перевага використання ріжучої кромки - дуже часто будь-який з перерахованих вище інструментів можна знайти під рукою. Мінуси переважують плюси: застосовувати її можна лише для круглих кабелів із перетином до 2,2 мм; крім того, зручність залишає бажати кращого.

Бокорізи

Основне призначення бокорізів (вони ж кусачки) - різання проводів та кабелів. Однак вони можуть використовуватися для зняття ізоляції і в цілому, розібратися як зачистити провід за допомогою цього інструменту, може навіть непрофесіонал.

Порядок роботи такий:

  1. За допомогою бокорізів виконується легкий надріз.
  2. Провід повертається навколо своєї осі і таким чином створюється рівномірний надріз по всьому колу.
  3. Ізоляція акуратно зсувається з кінця дроту.

Головний недолік – у процесі роботи є ризик ушкодження провідника. Крім того, для виконання регулярної зачистки бокорези не такі ефективні, як спеціально призначені для виконання цього завдання стрипери.

Стріпер

Найсучасніший і найзручніший інструмент для зачистки проводів – це стрипер. Вони бувають декількох видів: простий, напівавтоматичний та автоматичний. 

Навіть найпростіший стрипер має масу переваг у порівнянні з «конкуруючими» інструментами. З його допомогою можна без проблем зняти ізоляцію як з тонкого, так і товстого та багатожильного дроту завдяки особливостям конструкції. Справа в тому, що в його лезах передбачено кілька поглиблень, призначених для проводів, які різняться за перерізом та/або діаметром. Проте навіть із ними працювати необхідно максимально уважно — необережний рух може зашкодити провіднику.

На напівавтоматичних стриперах діаметр дроту встановлюється вручну, після чого процес зняття ізоляції стає автоматичним.

Найшвидше і найзручніше застосовувати автоматичний стрипер. Цей пристрій автоматично підбирає правильний діаметр, захоплює провід та знімає ізоляцію без пошкодження провідника. При виборі відповідного пристрою важливо звернути увагу на максимально можливий діаметр проводу, що зачищається: наприклад, у цій моделі він становить 6 мм. 

Деякі види автоматичних стриперів мають додаткові функції, такі як опресування ізольованих та неізольованих наконечників.

Висновок

Якщо зняти ізоляцію необхідно разово, то для виконання цього завдання можна обійтися ріжучою кромкою в плоскогубцях або бокорізами. Якщо ж передбачається регулярність, то бажано придбати спеціалізований інструмент – стрипер. 

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння