Під час введення кабелів в електрощитове обладнання потрібна його надійна фіксація для запобігання механічним пошкодженням і випадковому вириванню кабелю. Зробити це можна за допомогою професійного кріплення для кабелів - кабельного вводу. Пристрій кабельного вводу дає змогу прикріпити його до корпусу обладнання, а також закріпити всередині кабельного вводу сам кабель із забезпеченням герметичності з'єднання.

Кабельні сальники в нашому інтернет-магазині:

Кабельні вводи (сальники) застосовуються в багатьох галузях:

  • Розподіл електроенергії та автоматизація в торгових і промислових підприємствах.
  • Будівельні об'єкти з підвищеною вимогою до захисту від вологи та пилу.
  • Вимірювальна техніка, системи управління та телекомунікації.
  • У побуті та в комунальних установах.

Розподільна коробка зі встановленими кабельними вводами із пластику

Нині кабельні вводи (гермовводи) стали незамінними кріпильними кабельними виробами, які обов'язково використовуються у ввідних шафах, відгалужувальних і розподільчих коробках, різних розподільчих модулях, а також під час введення кабелю в різне електричне обладнання. Існує багато різних типів кабельних вводів, призначених для різних типів кабелів, для забезпечення різних рівнів захисту, але загалом їхня будова нічим не відрізняється.

Влаштування кабельних вводів

Кабельні вводи можуть бути виготовлені з латуні, нержавіючої сталі або поліаміду, але водночас усі ці гермовводи виконують одну й ту саму функцію і мають схожий пристрій. Матеріал виготовлення впливає тільки на характеристики міцності і на умови використання.

Влаштування пластикового гермовводу

Складові частини кабельного вводу (сальника):

  • фіксувальна гайка 1;
  • кільце ущільнювача 2;
  • корпус кабельного вводу 3;
  • ущільнювальний елемент із захисною мембраною 4;
  • муфта з притискними пелюстками 5;
  • затискна гайка ущільнення 6.

Монтаж (встановлення) кабельного вводу

Встановлення кабельного сальника здійснюється в попередньо підготовлений отвір у корпусі шафи, щита розподільного або в призначений для цього отвір у промисловому обладнанні. За необхідності в корпусі роблять отвір необхідного діаметра для введення різьбової частини кабельного сальника. Із зовнішнього боку корпусу встановлюється корпус кабельного вводу, з внутрішнього боку закріплюється за допомогою фіксувальної гайки.

Пластиковий кабельний сальник у розподільчому щиті

У промисловому обладнанні для встановлення кабельного вводу вже може бути передбачено отвір із різьбленням. У цьому разі кабельний ввід просто вкручується в цей отвір за допомогою трубного ключа.

Вибір кабельного вводу (гермовводу)

Під час вибору гермовводу є низка параметрів, які необхідно обов'язково враховувати, це умови експлуатації, в яких їх застосовуватимуть, перетин кабелю, який прокладають, розмір різьблення вводу. Також потрібно враховувати ступінь захисту, який має забезпечувати кабельний ввід, і вимоги щодо заземлення кабелю.

Приклад використання герметичних кабельних вводів

Related products

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння