Прокладаючи електричні мережі, потрібно враховувати різні нюанси, зокрема вирішувати питання з введенням кабелів у розподільчі коробки, щити і шафи, різні пристрої. Кабель недостатньо просто ввести в отвір у корпусі, його ще потрібно якось закріпити і за необхідності забезпечити герметичність введення.

Кабельні вводи в нашому інтернет-магазині:

Для вирішення питань із введенням кабелів застосовують спеціальної конструкції муфти, які ще називають кабельним вводом, гермовводом і навіть сальником. За допомогою кабельного вводу можна домогтися не тільки надійної фіксації кабелю до корпусу пристрою, а й забезпечити необхідний ступінь захисту від пилу і вологи, що відповідає певному класу захисту, аж до IP68.

Види кабельних вводів (гермовводів, сальників)

За застосуванням кабельні вводи поділяють на два основні види:

  • Вибухозахищені кабельні вводи, за допомогою яких забезпечується захист зовнішнього середовища, в якому можуть міститися вибухонебезпечні гази та суміші, від можливих іскор, коротких замикань в устаткуванні, і забезпечується заземлення та фіксація кабелю.
  • Загальнопромислові кабельні вводи, які забезпечують механічний захист кабелів і захист електротехнічних пристроїв від потрапляння пилу та вологи.

При застосуванні гермоввода для введення кабелів вирішується відразу кілька завдань. Кабельне введення захищає кабель від передчасного зносу і від розриву, обмежує радіус вигину кабелю при кріпленні його до корпусу обладнання. Також у гермовводах передбачено спеціальний затискач, який фіксує кабель, запобігаючи його вириванню з роз'єму, що зі свого боку гарантує роботу обладнання без перебоїв.

Кабельні вводи виготовляються з різних матеріалів, пластику і металу, і кожен з них має свої переваги і недоліки. Гермовводи можуть бути на дроти діаметром 1-3 мм і на кабелі діаметром до 70 мм. Пластикові кабельні вводи досить міцні, прості у виробництві та мають невисоку вартість, але при цьому вони швидко руйнуються під дією ультрафіолету і не підходять для використання на вулиці. Металеві кабельні вводи витримують високі температури, можуть використовуватися на вулиці і застосовуються для забезпечення найвищого ступеня захисту IP68.

Кабельне введення з поліаміду

Найбільшого поширення набули такі типи кабельних вводів:

  • Пластикові герметичні. Це найпоширеніші кабельні вводи, що виготовляються з поліаміду, які використовують у промисловості. Вони витримують температуру від -60 до +100°С, можуть забезпечити ступінь захисту IP68, і мають три забарвлення - чорне, сіре і біле.
  • Мембранні сальники. Цей тип кабельного вводу виготовляється з м'яких матеріалів, таких як еластомери та гума. Вони характеризуються високою довговічністю і надійністю.
  • Латунні кабельні вводи. Ці кабельні вводи вирізняються своєю ударостійкістю і температуростійкістю. Їх виготовляють із латуні та покривають нікелем.
  • Гермовводи з нержавіючої сталі. Крім високої міцності та стійкості до високої температури ці кабельні вводи ще вирізняються і своєю стійкістю до агресивних хімічних речовин. Все це дає змогу використовувати їх у найскладніших умовах.
  • Вибухозахищені кабельні вводи. Їх застосовують у місцях, де може виникнути пожежа через появу іскор, статичних розрядів. Виготовляють такі кабельні вводи з різних матеріалів, це може бути латунь, поліамід або нержавіюча сталь. Головна їхня зовнішня відмінність - це довша різьба.
  • Вибухобезпечні гермовводи. Ці кабельні вводи забезпечують найвищий рівень захисту кріплення кабелю до корпусу. Застосовуються як для армованих, так і для неармованих кабелів.
Кабельне введення з металу

Крім матеріалу виготовлення кабельні вводи відрізняються ще й ввідним різьбленням, необхідним для їх кріплення в корпусі різних виробів і шаф. Поліамідні кабельні вводи, як правило, постачаються зі своєю фіксувальною гайкою, у цьому разі тип різьблення під час підбору гермовводу значення не має. Металеві кабельні вводи, навпаки, найчастіше вкручуються в корпус, а для цього потрібен збіг різьблення.

Типи настановного різьблення кабельних вводів:

  • метричне різьблення (М12 - М68);
  • дюймова різьба (PG за DIN 40430);
  • трубна циліндрична (G20);
  • трубна конічна (NPT за ANSI B2.1).

Related products

Кабельні вводи латунні з PG різьбою
Кількість штук в упаковці - 100
Діаметр кабелю, мм - 3-6,5
Клас захисту - IP68
Матеріал виготовлення - латунь нікельована
Розмір ключа, мм - 14
Товар додано до списку бажань
додано у порівняння