Способи кріплення кабелю та проводів до стіни

Дотримання норм безпеки, матеріал стіни, загальний стиль приміщення – саме ці фактори визначають вибір способу кріплення для дротів . У цій статті ми розповімо, які методи кріплення найпоширеніші, які види кріплення можуть використовуватись та прокоментуємо кожен з них.

Монтажний розчин

Знайомий багатьом класичний варіант. Виконується штроблення стін, у готові канали закладаються дроти (в гофрі або без неї), а потім вони прихоплюються розчином гіпсу або алебастру. Єдиний серйозний недолік цього способу – необхідність штроблення стін. В іншому він досить простий і не вимагає попередньої підготовки, крім замішування розчину.

Використання кліпс

Кліпси виготовляються із пластику або металу. Мають широку сферу використання. З їх допомогою закріплюють окремі кабелі або дроти, пучки кабелів, гофро- та металорукави. Кліпси забезпечують надійне та естетичне кріплення практично на будь-якій поверхні (за винятком металевої).

Процес кріплення досить простий:

  • розмітити точки кріплення;
  • зробити саме кріплення: для дерев'яної основи - саморізами, для бетону, каменю та цегли - дюбель-цвяхами;
  • клацнути дроти, джгути або рукави кліпсами.

Важливо: розмір кліпси повинен відповідати діаметру об'єктів, що закріплюються. Якщо кліпса буде значно менше, то вона не замикається; більше - вміст випадатиме. Відстань між власниками має становити близько 50 см.

Кліпси можна використовувати як усередині приміщень, так і на вулиці. Наприклад, якщо на ділянці необхідно провести розетку, лінію до неї проводять у гофрі, що утримується у кліпсах.

Кріплення кабелів за допомогою дюбель-хомутів

Для фіксації одиночних провідників відкритим і закритим способом можна використовувати дюбель-хомути. Ці вироби є пластиковими затискачами з U-подібним отвором для круглого кабелю і П-подібним — для плоского. Щоб уникнути випадання дюбель-хомутів із підготовлених отворів у матеріалі, на бічних поверхнях ніжок хомутів нанесені виступи.

Цей кріплення для проводів можна використовувати на стінах з цегли, бетону, дерева, а також на оштукатуреній поверхні. Для монтажу необхідні дриль та молоток. Принцип роботи простий: у заготовлений отвір вставляється дюбель-хомут, який фіксується забиванням дюбеля. У петлю укладається кабель і кріпиться хомутом.

Кріплення рідкими цвяхами

Найчастіше використовується як тимчасове рішення, оскільки готовий результат не можна назвати монолітним. Рідкі цвяхи використовують для фіксації каналів на кахельній плитці, вінілових шпалерах. 

Як прикріпити провід до стіни рідкими цвяхами? Етапи наступні:

  1. Нанести клей на поверхню за допомогою спеціального пістолета.
  2. Прикласти кабельний канал, сильно притиснути його і відпустити.
  3. Зачекати на добу — приблизно за такий термін цвяхи повинні «схопитися»

Кріплення шурупами

Кріплення кабелю до стіни відкритим способом виконується шляхом прокладання кабель-каналів вже відремонтованими перегородками. Кабель-канали, прокладені по дерев'яних або гіпсокартонових стінах, закріплюються шурупами. 

Робочий процес починається із розмітки траси. Наступний крок - закрутка саморізів в основу через задню стіну профілю з інтервалом 40-50 см один від одного. Коли поверхня не надто рівна, інтервали рекомендуються зменшити: це знижує ризик відриву каналу від стіни та приховує візуальні дефекти.

Відповідна довжина шурупів залежить від товщини перегородки. Для забезпечення максимальної міцності достатньо 40 мм, в інших випадках підійдуть ще й більш короткі елементи кріплення.

Для кріплення проводки в кабель каналах на металевій поверхні (наприклад, у виробничому цеху або в гаражі) використовуються саморізи з шайбами. Зазвичай йдеться про підставу у вигляді оцинкованого листа завтовшки до 2 мм. Процес роботи практично ідентичний процесу зі звичайними шурупами, єдиний виняток - шурупи з прес-шайбою потрібно закручувати «по-живому», при цьому прикладаючи певне зусилля, долаючи опір пластику і металу.

Керамічні ізолятори

Використовуються виключно усередині приміщень (таких як приватний особняк, дача чи лазня) та є дуже естетичними. Зазвичай використовуються разом із стилізованою під старовину проводкою.

Керамічні ізолятори є фігурними виробами, у вигини яких розміщуються дроти. Ізолятори фіксуються шляхом закручування осьових шурупів в опору. Монтаж провадиться досить швидко (як і демонтаж при необхідності). 

Як вибрати оптимальне кріплення? 

Головні два фактори - матеріал основи та загальні вимоги. Підготували для вас коротку шпаргалку за текстом:

  • Потрібно максимально естетичне проведення будинку - керамічні ізолятори. 
  • Потрібне тимчасове рішення на кахлі або вінілових шпалерах - рідкі цвяхи.
  • Дерев'яні / гіпсокартонові стіни та зовнішня проводка - звичайні шурупи.
  • Металева поверхня в гаражі чи виробництві — саморізи з шайбами.
  • Поодинокі провідники на будь-якій стіні (крім металу), проводка відкритим або закритим способом - дюбель-хомути .
  • Шукаєте простий та універсальний варіант – кліпси.

Успіхів у процесі ремонту! Пам'ятайте, що наш магазин Termousadka завжди готовий допомогти з придбанням всього необхідного для електромонтажних робіт.

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння