Кабельні стяжки виявилися дуже зручним і надійним способом кріплення, і складно зараз зустріти людину, яка жодного разу про них не чула. Нейлонові кабельні стяжки дуже швидко набули великої популярності, і повсюдно використовуються для закріплення виробів і предметів або для зав'язування пакетів. Але іноді в процесі монтажу стяжки можуть весь час ламатися в процесі затягування або згинання. У цій статті ми розглянемо причини такої ламкості та способи уникнути таких ситуацій надалі.

Кабельні стяжки в нашому інтернет-магазині:

Чому кабельні стяжки стають крихкими

Щоб розібратися в причинах ламкості кабельних стяжок, потрібно подивитися властивості матеріалу, з якого вони виготовляються. Як матеріал для кабельних стяжок застосовують один з найпоширеніших полімерів - нейлон 6.6, який належить до сімейства синтетичних поліамідів. Зараз приблизно 42% вироблених з поліаміду виробів робляться саме з нейлону 6.6.

Кабельні стяжки

Нейлон поєднує в собі відмінні характеристики: помірну жорсткість, високу міцність, стійкість до невисоких температур до +85°C, різних хімікатів, мастильних і горючих речовин. За своїми фізичними властивостями він за міцністю перевершує навіть деякі метали, але водночас схильний до впливу таких речовин, як сильні кислоти і окислювачі, феноли.

Виробники кабельних стяжок знають про особливості нейлону 6.6, який має гігроскопічність, і заповнюють необхідний йому недолік вологи. Безпосередньо після виготовлення вміст вологи в кабельній стяжці практично дорівнює нулю. У такому стані нейлонова кабельна стяжка має найбільшу міцність на розрив, але при цьому вона найбільш тендітна і ламка.

Щоб стяжки набули більшої пружності, під час пакування в пакет додають воду, після чого упаковку вже запаюють. Нейлон за кілька днів вбирає абсолютно всю вологу, але цей процес після відкриття упаковки може бути зворотним. Ідеальні умови для зберігання нейлонових кабельних стяжок з нейлону 6.6 - це температура повітря 23°С і вологість 50%. За таких умов вміст вологи в стяжках буде приблизно 2,5%. Якщо щойно виготовлені кабельні стяжки просто лежатимуть, вони вбиратимуть вологу з повітря і процес поповнення балансу вологи може затягнутися на кілька тижнів.

Кабельні стяжки, що правильно зберігалися, можуть також втратити свою міцність через невідповідні температурні умови, які виходять за робочий діапазон. За високих температур, понад +85°C, вони стають ще більш еластичними і втрачають свою міцність, за низьких температур, нижче -40°C, підвищується ламкість нейлонових кабельних стяжок від механічних впливів.

Кольорові кабельні стяжки

Умови зберігання сильно позначаються на характеристиках стяжок. Якщо повітря буде дуже сухим і матиме надмірно високу температуру, стяжки втратять еластичність і стануть ламкими. За дуже високої вологості стяжка абсорбує до 8,5% вологи, стаючи дуже еластичною, але при цьому вона втрачає половину своєї міцності.

Також на крихкість кабельних стяжок впливає технологія виробництва. Додавання деяких барвників може призвести до крихкості кабельної стяжки в процесі її висихання, також впливає якість самої сировини. Стяжки, виконані з повторно перероблених матеріалів, не матимуть ідеальних характеристик.

Як запобігти висиханню кабельних стяжок

Щоб кабельні стяжки залишалися еластичними і міцними до самого моменту початку їхнього використання, потрібно дотримуватися низки рекомендацій, пропонованих як профілактичні заходи.

Профілактичні заходи для запобігання появи ламкості та сухості кабельних стяжок:

  • Упаковку потрібно розкривати тільки перед початком використання стяжок. Кабельні стяжки з відкритого паковання одразу почнуть втрачати вологу і згодом можуть повністю висохнути та стати крихкими, що може призвести до псування великої кількості стяжок у процесі монтажу.
  • Якщо в процесі монтажу було використано тільки частину кабельних стяжок, решту рекомендується герметично запаяти в пакеті. У результаті вони втратять тільки незначну частину вологи.
  • Для зберігання кабельні стяжки краще відкласти подалі від сонячних променів і різних нагрівальних приладів. В ідеалі краще ще дотримуватися вологості в приміщенні 50-70%.

Реанімація висохлих кабельних стяжок

Може трапитися й таке, що нові закуплені кабельні стяжки виявляться надто ламкими і тут не потрібно поспішати з висновками про їхню якість. Можливо, постачальник порушив умови їхнього поранення, що призвело до надмірного висихання. Можна спробувати відновити їхню гнучкість, вдавшись до деяких рекомендацій.

Кабельні стяжки в упаковках

Рекомендації для відновлення гнучкості кабельних стяжок:

  • Оскільки кабельні стяжки висихають, втрачаючи вологу, для відновлення необхідної еластичності цю вологу їм потрібно повернути. Для цього просто в пакет з кабельними стяжками додається вода, кількість якої має становити 2-3% від загальної маси, і пакет запаюється. Результат уже буде помітний через 24 години, але краще почекати 2-3 дні. Якщо наллєте більше води, ніж потрібно, стяжки завжди можна підсушити.
  • За необхідності термінової реанімації кабельних стяжок, їх можна помістити на пів години в гарячу воду. За цей час вони мають встигнути насититися вологою.

Такі поради щодо відновлення висохлих кабельних стяжок підійдуть тільки для підготовчого періоду, коли стяжки тільки планується використовувати. Саме в період монтажу спостерігається їхня висока ламкість. Після закріплення кабельні стяжки все-одно підсихають, але при цьому виконуватимуть свої функції незалежно від умов експлуатації.

Браковані стяжки, процес виробництва яких було порушено, відновленню подібними методами не підлягають.

Related products

Багаторазові стяжки пластикові
Кількість штук в упаковці - 40
Матеріал виготовлення - нейлон
Розміри, мм - 8x250
Тип стяжки - Багаторазова
Кабельна
Колір - Білий
Жовтий
Зелений
Помаранчевий
Синій
Фіолетовий
Червоний
Чорний
Товар додано до списку бажань
додано у порівняння