Термозбіжні трубки зараз застосовують повсюдно, не тільки в промисловості та електротехніці, як було задумано спочатку. У побуті люди придумали їй багато застосувань, як для декоративного використання, так і за прямим призначенням. Їм приписують захисні властивості від будь-яких зовнішніх агресивних середовищ, але це не так, тому що властивості в різних видів термозбіжних трубок різні й залежать від термозбіжного матеріалу, застосовуваного для їх виготовлення.

Термоусадку застосовують у багатьох галузях:

  • мікроелектроніка, енергетика, електротехніка;
  • нафтова, хімічна та авіаційна галузі;
  • машинобудування, приладобудування, суднобудування.

Щоб термозбіжна трубка витримувала важкі умови експлуатації, до них висувають особливо суворі вимоги щодо надійності. Одна і та сама термозбіжна трубка не може застосовуватися у всіх галузях, оскільки вона має тільки певний набір властивостей. Основні фізичні та хімічні властивості термоусадки визначає полімер, з якого вона буде виготовлена, тому вибір трубки для конкретної сфери застосування необхідно починати з вибору матеріалу трубки.

Основні характеристики термоусадочних трубок:

  • горючість;
  • стійкість до низьких і високих температур;
  • електрична міцність;
  • стійкість до лугів, розчинників і кислот;
  • фізичні властивості: міцність, жорсткість, гнучкість і м'якість;
  • стійкість до мастил, бензину та інших нафтопродуктів.

Доступні для придбання в нашому інтернет-магазині термоусадочні трубки:

термоусадочна трубка CYG CB-HFT 2:1 по 1м

термоусадочна трубка CYG CB-HFT 2:1 у бухтах

термоусадочна трубка з клеєм CYG CB-DWT 3:1

Для виробництва термозбіжних трубок застосовують багато різних термозбіжних полімерних матеріалів, і далі ми розглянемо основні такі матеріали і розберемо їхні властивості, від яких залежать характеристики термоусадки.

Поліолефіни (PE) - найпоширеніший матеріал для термоусадочних трубок

Поліолефіни являють собою синтетичний продукт, який отримують шляхом полімеризації олефінів. Це найпоширеніший синтетичний полімерний матеріал із термоусадочними властивостями.

Найпоширеніші поліолефіни:

  • поліетилен (PE);
  • поліпропілен (PP);
  • етиленвінілацетат (EVA);
  • поліізобутилен;
  • етиленпропіленовий каучук (EPDM-гума).

Під час виготовлення термозбіжних трубок на основі поліолефіну використовують хімічно зшитий або радіаційно зшитий поліетилен, в який для надання різних властивостей додають пластифікатори. Пластифікаторами виступають барвники, ультрафіолетові фільтри, речовини для придушення горіння. Практично всі, а точніше 90% термозбіжних трубок, зроблені з поліолефіну.

Поліолефіни (PE) - найпоширеніший матеріал для термоусадочних трубок

Модифіковані поліолефіни мають здатність нетривалий час витримувати вплив бензолів, вони стійкі до кислот, спиртів, рослинних олій, ефірів, але водночас поступово і незворотно руйнуються в разі постійного контакту з паливно-мастильними матеріалами.

У поліолефінів хороша електрична міцність, тому вироби з поліетилену використовують як електричну ізоляцію, з нього виготовляють оболонку кабелів, плівки, водопровідні труби, ізолятори та інші вироби. У досить широкому діапазоні температур поліолефіни мають гарну механічну міцність, якої цілком достатньо для виконуваних завдань.

Температура усадки термозбіжних трубок залежить від композитних матеріалів, що додаються до поліолефіну при виготовленні, і може починатися від +70°С. Це, так звані, низькотемпературні термоусадочні трубки. Для високотемпературних термоусадок потрібне прогрівання вже до +135°С.

Виконувати свої завдання термозбіжна трубка на основі поліолефіну може в діапазоні температур від -50°С до +125°С, що дає змогу використовувати їх усередині і зовні приміщення. Максимальна робоча температура, якої вдалося домогтися для поліолефінових трубок +150°С.

Синтетичні гуми - еластомери

Із синтетичної гуми, модифікованих синтетичних еластомерів, виробляють спеціальні термоусадочні трубки. Вони досить дорогі, через складність виробництва і високу вартість сировини, і зазвичай чорні.

Синтетичні гуми - еластомери

Властивості термоусадочних трубок з еластомерів:

  • хороші електроізоляційні властивості;
  • хороша стійкість до ПММ;
  • стійкість до вуглеводневих сполук;
  • гнучкість;
  • стійкість до високих температур до +150 - 170°С.

Фторовмісні еластомери

Фторовмісні еластомери випускаються під торговою маркою Viton ® компанією DuPont. В основі цих полімерних матеріалів лежить фторовмісний синтетичний каучук, що належить до класу матеріалів FKM. Вміст фторидів у марках Viton - від 66 до 70%, але у різних виробників Viton свій склад сумішей еластомерів, що в підсумку призводить до відмінних фізико-хімічних властивостей термоусадок.

Viton поступається за діелектричною міцністю полімерам іншого виду, але при цьому він стійкий до паливно-мастильних матеріалів і рекомендується для автомобільної промисловості. А ось з органічними кислотами і кетонами контакт допускати не можна.

Фторовмісні еластомери можуть застосовувати в діапазоні температур від -50°С до +200-220°С. Термоусадочні трубки Viton стійкі до вогню, в якому вони просто обвуглюються, не підтримуючи горіння.

Полівінілхлорид або ПВХ (PVC)

Полівінілхлорид, який у нас позначають як ПВХ, являє собою лінійний термопластичний полімер вінілхлориду. Він має гарну ізоляцію і з нього виробляють у промисловості дуже багато різних виробів, але переважно це пластикові корпуси приладів і зовнішня оболонка проводів.

Полівінілхлорид може бути жорстким і м'яким. Чистий ПВХ являє собою жорсткий пластик білого кольору. Для отримання м'якого полівінілхлориду в жорсткий додають пластифікатори-фталати. Весь ПВХ може розчинятися в складних ефірах, кетонах, хлорованих вуглеводнях і при цьому стійкий до вологи, спиртів, ПММ, розчинів солей, кислот, лугів.

Полівінілхлорид або ПВХ (PVC)

Для виготовлення термоусадочних трубок використовують і м'який, і жорсткий полівінілхлорид. Ці трубки виходять дуже дешевими. Чистий полівінілхлорид безпечний для людини і навколишнього середовища, але за високих температур починається виділення небезпечних речовин. При виробництві різних виробів у чистому вигляді він не використовується.

Температура розтріскування м'якого полівінілхлориду -30°С, для жорсткого - 20°С, температура склування 75-80 °C.

Поліетилентерефталат (PET)

Поліетилентерефталат - це складний поліефір терефталевої кислоти, він недорогий і багатьом відомий як поліестер (лавсан). З поліестеру роблять дуже тонкі термозбіжні трубки, він має високу міцність, фізичну і хімічну стійкість. Використовувати його можна в діапазоні температур від -40°С до +130°С. Крім термозбіжних трубок з нього виготовляють також синтетичні тканини і всім відомі пластикові пляшки.

Фторполімери

Фторовмісні полімери мають унікальні фізико-хімічні властивості, через що застосовуються для різних специфічних завдань.

Основні фторполімери:

  • політетрафторетилен (PTFE, тефлон);
  • полівініліденфторид (PVDF);
  • фторетиленпропілен (FEP, фторопласт-4МБ);
  • перфторалкоксі (PFA, фороплат-50)

Усі вторполімери мають високу хімічну стійкість, низький коефіцієнт тертя. Трубки з цього матеріалу застосовуються в агресивних і несприятливих середовищах.

Силікони

Силікони являють собою групу органічних речовин складної будови, до складу яких входить кремній. Силікони можуть бути твердими, як пластик, рідкими або гумоподібними. З останніх, якраз, виготовляють термоусадочні трубки.

Силікони не сумісні з ПММ і розчиняються у вищих спиртах та органічних розчинниках, але при цьому вони мають високу стійкість до більшості лугів і кислот. Виняток становлять тільки сірчана кислота і концентровані луги.

Основна перевага таких трубок полягає в їхній нетоксичності, електричній міцності, гнучкості та хімічній інертності.

Етилен-пропілен-дієнова гума (EPDM)

Термозбіжні трубки з EPDM виробляють тільки деякі виробники і у нас вони маловідомі. Такі трубки мають шорстку поверхню і стійкість до підвищеної температури. Основна перевага цього матеріалу - це стійкість до постійного нагрівання та охолодження, стійкість до впливу озону, висока водостійкість. Він абсолютно не токсичний і довго не зношується.

Related products

Термоусаджувана трубка 2:1 з клеєм
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - відрізки по 1м
Діаметр до усадки, мм - 3,2
Діаметр після усадки, мм - 1,6
Особливості - з клеєм
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Колір - Чорний
Термоусаджувана трубка 2:1 з клеєм
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - відрізки по 1м
Діаметр до усадки, мм - 4,8
Діаметр після усадки, мм - 2,4
Особливості - з клеєм
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Колір - Чорний
Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 1
Діаметр після усадки, мм - 0,5
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 1,5
Діаметр після усадки, мм - 0,75
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 10
Діаметр після усадки, мм - 5
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 12
Діаметр після усадки, мм - 6
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 14
Діаметр після усадки, мм - 7
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Товар додано до списку бажань
додано у порівняння