Термозбіжна трубка - це трубка з полімерного матеріалу, яка стискається в диметрі в кілька разів під дією високої температури, з незначним зменшенням загальної довжини трубки, забезпечуючи щільне обтягування розміщеного всередині об'єкта з повторенням його форми.

У продажу ці трубки можна зустріти з такими назвами: термозбіжна трубка, трубка термозбіжна, термоусадка, кембрик термозбіжний, трубка ТУТ та інші.


Зміст статті:
Призначення термоусадочних трубок
Види термоусадочних трубок
Основні характеристики термоусадочних трубок
Розміри термоусадочних трубок
Маркування термоусадочної трубки
Як користуватися термоусадкою

Термоусадочні трубки, які можна придбати в нашому інтенрнет-магазині:
термоусадочні трубки CYG CB-HFT 2:1 по 1м
термозбіжні трубки CYG CB-HFT 2:1 у бухтах
термоусадочні трубки з клеєм CYG CB-DWT 3:1

Призначення термоусадочних трубок

Термозбіжні трубки здебільшого застосовуються як електроізоляційний матеріал, що практично витіснив ізоляційну стрічку. Трубки ТУТ дають змогу заізолювати місце з'єднання проводів набагато швидше і надійніше, але без ізоляційної стрічки все ж не обійтися в тих місцях, де є різка зміна форми об'єкта з виступаючими кутами або різка зміна діаметра. Але у термоусадки є і багато інших властивостей, які значно розширюють сферу її застосування.

Приклад обтягування місця з'єднання проводів термоусадкою
Різні термоусадки

Основні варіанти застосування термоусадочних трубок:
— електроізоляція місця з'єднання проводів, відновлення пошкодженої ізоляції кабелю;
— механічний та антикорозійний захист, захист від хімічних впливів і пилу;
— захист від деформації місця перегину;
— зв'язування джгутів із дрібних кабелів;
— маркування кабелів кольором;
— декорування дрібних виробів.

Під час проведення електромонтажних робіт термоусадочні кембрики стають особливо незамінними. Буквально за секунди з їхньою допомогою можна заізолювати з'єднання проводів, а за необхідності маркувати їх кольором. Для цих цілей випускається навіть спеціальна жовто-зелена термоусадка для маркування кабелю заземлення, а велике розмаїття кольорів дає змогу маркувати кожну фазу трифазної мережі своїм кольором. Для маркування трифазного ланцюга застосовуються червоний, жовтий і зелений кольори, а для маркування ланцюга постійного струму червоний на плюсі, чорний на мінусі.

Термотрубка в розподільній коробці
Маркування проводів кольоровою термоусадкою

До змісту ↑

Види термоусадочних трубок

Наразі існує багато видів термоусадок з різними характеристиками і різним призначенням, і їх можна розділити на три різні групи зі своїми умовами класифікації.

Класифікація трубок ТУТ за способом виготовлення і використовуваним матеріалом:
— Еластомери. Виготовляються на основі синтетичного каучуку, вирізняються стійкістю до високих температур і впливу паливно-мастильних матеріалів. Витримують температуру до 175°С.

- Поліолефінові. Найпоширеніший вид термоусадки. Виготовляється на основі радіаційно або хімічно "зшитого" поліетилену з додаванням різних добавок для придушення горіння, барвників, пластифікаторів і багато ще чого.

- Термоусадочні трубки з поліестеру. РЕТ-матеріал прийшов на зміну ПВХ, і чудово підходить для виготовлення надтонкості та тонкостінних трубок ТУТ завдяки своїй міцності та хімічній стійкості.

- Трубки ПВХ на основі термопластичного полівінілхлориду. PVC матеріал відмінний ізолятор, але має низку недоліків. У ПВХ трубок дуже маленький діапазон робочої температури від - 20°С до 80°С, і до того ж під час горіння вони виділяють токсини.

- Трубки з фторполімерів. Для виготовлення таких трубок застосовується складна технологія обробки, і використовуються вони зазвичай для вирішення специфічних завдань, коли потрібні особливі хімічні та фізичні властивості.

- Термоусадочні трубки на силіконовій основі. Такі трубки мають високу електричну міцність, хімічно інертні, дуже гнучкі і не токсичні, але нестійкі до органічних розчинників.

Класифікація термоусадки за товщиною стінок:
— тонкостінні;
— середньостінні;
— товстостінні.

Тонкостінні термоусадочні трубки мають товщину стінки не більше 1 мм після усадки. Коефіцієнт усадки таких трубок зазвичай від 2:1 до 4:1. Це чорні, кольорові та прозорі трубки без клейового шару. Товщина стінок після усадки середньостінних і товстостінних термоусадок може бути від 1,5 мм до 4,5 мм. Коефіцієнт усадки від 2:1 до 6:1. Це зазвичай термоусадочні трубки з клейовим шаром.

Класифікація термоусаджуваних трубок за принципом монтажу:

- Термоусадка з клейовим шаром. Термоплавкий клей наноситься на внутрішній бік трубки, забезпечуючи високий рівень герметизації.

- Без клейового шару.

Також випускаються і спеціальні види термозбіжних трубок, що володіють специфічними характеристиками і властивостями. Наприклад, це можуть бути трубки з рифленою поверхнею, з флуоресцентними добавками або з підвищеною електричною щільністю до 1000 В.

До змісту ↑

Основні характеристики термоусадочних трубок

Тільки правильно підібрана трубка буде довгі роки виконувати свої функції, тому під час вибору трубок ТУТ потрібно звертати увагу на характеристики, зазначені виробником. Їх не так вже й багато.

Основні характеристики трубок ТУТ:

- Коефіцієнт усадки термотрубки. Для тонкостінних трубок він може бути від 2:1 до 4:1, а для товстостінних термоусадок з клейовим шаром до 6:1.

- Наявність клейового шару. Термоплавкий клей, який наноситься з внутрішньої сторони трубки, під час усадки термотрубки заповнює всі порожнечі між трубкою і кабелем, повністю герметизуючи з'єднання. При правильній усадці такі трубки не піддаються демонтажу.

- Хімічні та фізичні властивості. Залежно від призначення, трубки ТУТ можуть бути стійкими до агресивних середовищ, термостійкі, світлостабілізовані та інше.

- Склад полімеру термоусадочної трубки. Полімери, що застосовуються для виготовлення трубок ТУТ, мають різні хімічні та фізичні властивості. Один полімер більш стійкий до займання, інший менш схильний до впливу ультрафіолетових променів.

- Колір термотрубки. Зараз у продажу можна знайти трубки як стандартних кольорів, так і комбіновані двоколірні.

До змісту ↑

Розміри термоусадочних трубок

Розмірний ряд термоусадок залежить від виробника, і він настільки широкий, що може задовольнити будь-які потреби. Можна знайти трубки з початковим діаметром від 1 мм до 150 мм, і навіть до 500 мм.

Форма і упаковка термозбіжних трубок може бути різною. У малих обсягах вони здебільшого продаються відрізками по 1 м або 1.22 м. У великих обсягах це вже може бути ціла бухта до 200 м. Тонкостінні трубки великого діаметру сплющені і більше нагадують стрічку, це пов'язано зі зручністю їх транспортування. Товстостінна термоусадка з клейовим шаром продається тільки у відрізках по 1.22 мм, що виключає появу зламів.

До змісту ↑

Маркування термоусадочної трубки

Іноді на термоусадці може бути вказаний тільки основний її параметр, діаметр до і після термоусадки, записаний через дріб. Рідше зустрічається запис тільки діаметра до усадки із зазначенням коефіцієнта усадки. Усі розміри здебільшого вказуються в міліметрах, але на трубках, вироблених у США або Європі, значення будуть вказані в дюймах.

Якщо на термозбіжній трубці не вказано жодних даних, приблизний діаметр можна розрахувати, а ось коефіцієнт усадки приймається рівним 2:1. Термоусадки малого діаметра зазвичай круглі і дізнатися їхній діаметр не складе труднощів. Для плоских або сплющених термоусадок потрібно розрахувати довжину кола, вимірюючи їхню ширину в приплюснутому стані, а потім за формулою розрахувати діаметр.

Маркування на термоусадці

До змісту ↑

Як користуватися термоусадкою

Користуватися термоусадочною трубкою, особливо трубками маленького діаметра, дуже просто. Головне, правильно підібрати диметр термоусадки. Початковий діаметр термоусадочного кембірка має бути більшим за діаметр виробу або кабелю, який буде розміщено всередині. Діаметр трубки після усадки має бути трохи меншим за діаметр кабелю, щоб забезпечувалося щільне облягання.

Для нагрівання трубки краще використовувати будівельний фен з регулюванням температури. Дуже висока температура не робить процес усадки швидшим, а тривалий її вплив призводить до здуття термоусадки і до її обвуглювання. У побуті здебільшого використовують тонкостінні термозбіжні трубки малого діаметра, які цілком можна нагріти відкритим полум'ям сірника або запальнички, але головне при цьому не тримати полум'я довго на одному місці. А ось при використанні товстостінних термоусадок на об'єктах дуже часто використовують газові або інші пальники.

Нагрівання термоусадки відкритим вогнем

Процедура використання термоусадки така: потрібно відрізати кембрик необхідної довжини, щоб він повністю закривав собою виріб або відкриту ділянку кабелю, і трохи виходив за межі ділянки, що захищається. Після розміщення трубки над необхідною областю, потрібно починати її гріти. Можна почати прогрівати термозбіжну трубку з одного краю, рухаючись до іншого кінця або починати гріти з середини, прогріваючи до одного краю, а потім до іншого. Такий спосіб дає змогу максимально позбутися можливих повітряних прошарків.

Термоусадка на проводах

До змісту ↑

Related products

Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 12
Діаметр після усадки, мм - 6
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Термоусаджувальна трубка в бухтах
Коефіцієнт усадки - 2
Вид упаковки - у бухтах
Діаметр до усадки, мм - 2
Діаметр після усадки, мм - 1
Особливості - без клею
маленького діаметру
тонкостінні
Тип - Термоусадка
Товар додано до списку бажань
додано у порівняння