Під час роботи з кабельною продукцією постійно є необхідність у з'єднанні кабелів між собою і приєднанні його до обладнання, промислових верстатів і установок. Для цих цілей використовують спеціальні кабельні оконцеватели у вигляді кабельних гільз і наконечників, для закріплення яких на жилах кабелів потрібен спеціальний пристрій у вигляді кабельних прескліщів.

Інструмент у нашому інтернет-магазині:

З розвитком технологій удосконалюються і техніки з'єднання, і підключення кабелів, стаючи більш надійними. Для якісного з'єднання кабелів потрібно якісно провести їхнє обтиснення, що з легкістю можна зробити, застосовуючи сучасні прес-кліщі для обтиснення кабельних наконечників і гільз.

Прес-кліщі для втулкових наконечників

Різновиди прес-кліщів для опресування кабельних наконечників і гільз

Важливу роль при з'єднанні кабелів має площа контакту, що сильно впливає на величину контактного опору між провідниками. Що більша площа контакту, то якіснішим буде з'єднання. Більшість інструментів для опресування кабельних наконечників працює за одним і тим самим принципом, тому насамперед під час підбору інструменту для обтиснення кабелів треба звертати увагу на переріз дроту і наконечника. У процесі опресування оголена жила кабелю затискається всередині гільзи кабельного наконечника, завдяки чому і створюється велика площа контакту з міцним з'єднанням.

Крімпери для втулкових наконечників за типом пасатижів

За допомогою прес-кліщів можна обтиснути такі види наконечників:

  • вилочні, штирові та кільцеві наконечники;
  • наконечники штекерного і плоского типу;
  • з'єднувальні гільзи та розгалужувачі.

Конструктивно весь інструмент для опресування кабелів ділиться на дві модифікації: прес-кліщі за типом пасатижів і діафрагмові кліщі. Розглянемо найбільш затребувані різновиди інструменту для опресування кабельних наконечників.

Крімпери для витої пари

Кліщі для зняття ізоляції з кабелю. Під час зачищення кабелів дуже важливо не пошкодити струмоведучі жили кабелів ріжучим інструментом. Інакше в процесі експлуатації в цьому місці кабель може переломитися. Спеціально призначені для цього кліщі відмінно справляються з таким завданням і будуть просто незамінні під час монтажу розподільних коробок і щитків.

Прес-кліщі для опресування кабельних гільз. Під час опресовування кабельних гільз важливо довести опресовування до кінця, щоб гільза максимально щільно обтискала жилу кабелю. Кліщі для цих цілей обов'язково підбираються з урахуванням перерізу кабелю і відрізняються формою і розміром гнізда.

Кліщі для наконечників з ізоляцією. Кліщі для обтиснення наконечників в ізоляції відрізняються від інших заокругленою конструкцією і класифікацією за колірною ознакою. Пресформи таких кліщів мають кольорове маркування, що допомагає не помилитися при опресовуванні наконечника певного перетину.

Прес-кліщі для опресування наконечників без ізоляції. Професійні прес-кліщі крім якісно підігнаних матриць оснащуються додатковими системами регульованого розблокування, що гарантує якісне завершення обтиснення наконечників. Такі кліщі не розтискаються, поки процес опресовування не завершено.

Прес-кліщі крімпери для крученої пари. Такі прес-кліщі застосовуються тільки для опресування певного виду кабелю - крученої пари. Такий кабель використовують для підключення інтернету і телефонного зв'язку. Крімпери є для 4-х і 8-ми жильних проводів, так і для двох видів проводів одночасно.

Гідравлічні прес-кліщі. Такі кліщі призначені для створення великих зусиль під час обтискання кабельних наконечників і гільз великого перетину. Вони значно дорожчі, але й набагато зручніші, як порівняти з механічними, і виправдовують придбання під час проведення електромонтажних робіт, оскільки значно скорочують час на опресовування кабелів.

Механічні прес-кліщі для наконечників великого діаметра

Вибір обтискних прес-кліщів

Прес-кліщі слід підбирати з огляду на завдання, які на них будуть покладені. Існують кліщі, які призначені для роботи тільки з певним типом кабельних наконечників деякого діапазону перетинів. Дуже часто під час проведення монтажних робіт доводиться мати справу з різними типами наконечників і постійно зачищати дроти, у цьому разі краще придбати універсальні багатофункціональні прес-кліщі зі змінними губками, які з легкістю замінять собою цілий набір інструментів.

Універсальні прес-кліщі зі змінними губками

У разі постійної роботи з мідними та алюмінієвими наконечниками великого перерізу, краще придбати гідравлічні пресклещі, за допомогою яких доволі просто створити необхідне зусилля для якісного обтиснення та отримання надійного контакту.

Як користуватися прес-кліщами

Наявність якісного інструменту для опресування кабелів ще не гарантує якісне обтиснення кабельних наконечників. Інструментом ще потрібно вміти правильно користуватися. Для правильного проведення процесу опресування кабелів існують різні інструкції, дотримуючись яких досить просто зробити якісне обтиснення кабельних наконечників.

Гідравлічні прес-кліщі

Послідовність дій для опресування кабелів прес-кліщами:

  • зачистка краю кабелю за допомогою спеціального інструменту;
  • обрізка струмоведучої жили кабелю до необхідної довжини;
  • розрівнювання жили кабелю і розміщення всередині гільзи наконечника;
  • опресовування кабельного наконечника і перевірка якості проведеної процедури.

Отримання неякісного з'єднання внаслідок опресування може бути причиною неправильно підібраної матриці для певного перетину та матеріалу кабельного наконечника.

Related products

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння