Під час проведення електромонтажних робіт дуже важливо зробити якісне електричне з'єднання, яке не порушиться з часом і не викличе неполадок при великих навантаженнях. Для цих цілей дроти перед підключенням до обладнання та клем готують опресовуванням.

Інструмент у нашому інтернет-магазині:

У процесі опресування на кінцях дротів і кабелів закріплюють ізольовані та неізольовані наконечники за допомогою ручних прес-кліщів, які також називають кримперами. Крімпери, як професійний інструмент для якісного проведення електромонтажу, випускають багато виробників ручного інструменту.

Дроти, обтиснуті різними видами наконечників

Прес-кліщі відрізняються один від одного не тільки розмірами і формою, а й матрицями. Матрицею називають губки прес-кліщів, які можуть мати різну форму і поглиблення, вони можуть бути призначені для різних діаметрів дротів, для багатожильних гнучких і жорстких одножильних, і для різних типів наконечників.

Обтискний інструмент дає змогу обтискати різні види наконечників, наприклад: вилочні, кільцеві, штирьові, плоскі та штекерні роз'єми, гільзи з'єднувальні. Для багатожильних гнучких проводів невеликого діаметру здебільшого застосовують ізольовані наконечники, одножильні жорсткі дроти обтискають неізольованими наконечниками.

Різні види кабельних наконечників

Професійні електромонтажники здебільшого користуються ручними прес-кліщами для обтиснення кабелів невеликого перетину. Опресовуванню піддаються кабелі для підключення автоматичних вимикачів, УЗО, люстр, лічильників, вимикачів, світильників та інших приладів.

Опресовування кабелів перетином понад 16 мм квадратних вимагає вже застосування значних зусиль, для чого потрібні більш потужні прес-кліщі з гідравлікою.

Прес-кліщі можуть бути спеціалізованими і застосовуватися для обтиснення тільки певних видів наконечників, і універсальними багатофункціональними. Багатофункціональні прес-кліщі можуть поєднувати в собі навіть кілька інструментів, наприклад, вони можуть обтискати кабельні наконечники кількох видів і додатково знімати ізоляцію з кабелів розміщеним на їхньому корпусі ножем.

Звичайнісінькі прес-кліщі оснащені зручними ручками з пластиковою ізоляцією, а корпус і губки їх виготовляють зі сталі. Їхні габарити дають змогу тримати їх однією рукою і швидко робити опресування. Для підвищення якості опресування багато моделей кримперів оснащуються храповим механізмом. Він блокує розтиснення губок інструменту до завершення процесу опресування. Якщо виникає необхідність перервати обтиснення наконечника, блокування необхідно знімати вручну.

Крімпери з кольоровим маркуванням наконечників в ізоляції

Матриці прес-кліщів для обтиснення наконечників в ізоляції можуть мати кольорове маркування у вигляді точок різних кольорів. Це дає змогу не заплутатися під час роботи з проводами різного перерізу, адже наконечники з ізоляцією також мають різне кольорове маркування для різних перерізів проводів.

Процес опресування проводиться досить просто. Тут найважливіше правильно підібрати наконечник під певний перетин кабелю і спосіб його подальшого підключення до обладнання або клем. Потім з кабелю на довжину кабельної гільзи знімається ізоляція. На оголений кінець кабелю надягають наконечник таким чином, щоб жила кабелю виступала трохи за манжету, а ізоляція кабелю впиралася в кабельний наконечник. Наконечник встановлюється в матрицю прес-кліщів і обтискається.

Зараз виробляється велика різноманітність кримперів і для одного виду наконечників можна підібрати прес-кліщі необхідного розміру і форми. Іноді вигідніше купувати універсальні багатофункціональні кримпери, які одразу замінюють собою кілька видів інстурментів.

Related products

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння