Цю статтю ми хочемо присвятити кабельним силовим мідним лудженим наконечникам (клемам) класу SC для того, щоб спростувати дуже поширений міф, сенс якого полягає в такому: кабельні наконечники SC монтуються до дротів методом паяння, а для опресовування (обтискання) вони не призначені з тієї причини, що "хвостовик" клеми SC надто короткий, щоб забезпечити надійне кріплення на дроті методом "обтискання".

Купити силові кабельні наконечники SC

Звичайно, головним спростуванням цього міфу є багаторічний позитивний досвід роботи з наконечниками SC (з використанням методу опресування) на багатьох промислових підприємствах України та інших країн колишнього СНД.

Але оскільки для більшості людей, які ще не мали справу з клемами SC на практиці, ці слова можуть здатися рекламою, то ми спробуємо підкріпити наші слова фактами.

Звичайно, все, про що ми говоримо в цій статті, має сенс тільки за умови, що для обтиснення силових наконечників використовуються спеціалізовані, призначені для цього інструменти для обтиску кабельних наконечників.
Якщо намагатися обтиснути силовий наконечник "кустарним" способом, використовуючи для цього підручні інструменти, не призначені для обтиску наконечників, і після цього заявляти про те, що: "ці наконечники погано обтискаються" або "не дуже якісні", то це можна розцінювати тільки як індивідуальну дурість, яка призводить до появи чуток, що спотворюють реальні характеристики.

Для спрощення ми говоритимемо тільки про найпоширеніші та найдоступніші види обтискних інструментів (придатних для обтискання наконечників SC), торкаючись тільки тих, які дійсно можна назвати "ручними". Умовно всі ручні опресовувальні інструменти можна розділити на два основних види: звичайний і гідравлічний інструмент.

Для замірів ми взяли 3 найпопулярніші моделі, по одній з кожного виду, якими можна скористатися для обтиснення наконечників SC:

Кримпер HS-16, може використовуватися для SC перетином від 1,5 до 16 кв.мм;

Ручний прес HX-50, може використовуватися для SC перетином від 6 до 50 кв.мм;

Гідравлічний прес YQK-300 - це гідравлічний інструмент, який може застосовуватися для "SC" перетином від 10 до 300 кв.мм;

Метою наших вимірювань, є з'ясувати ширину контактної поверхні матриць даних інструментів.

Результати вимірювань такі:

Кримпер HS-16, незважаючи на простоту конструкції, має різні показники для різних перерізів: для накінечника перерізом 1,5 кв. мм - ширина контактної поверхні матриці - 3 мм, для діапазону 2,5-6 кв. мм - 3,5 мм, а для 6-16 кв. мм - 4,5 мм (всі дані +/- 0,2 мм);

Ручний прес HX-50, в якому застосовується система з двох матриць, що прокручуються, має у всьому діапазоні ширину контактної поверхні матриць - 4,5 мм;

Гідравлічний прес YQK-300 - це гідравлічний інструмент зі змінними насадками, і ширина контактної поверхні насадок наступна: насадка для обтиснення накінечника перерізу 10кв.мм має ширину 11 мм, насадки від 16 до 120 кв.мм - 8 мм, а від 150 до 300 - 7 мм;

Related products

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння