Електромонтажні інструменти: які потрібні для фахівця-початківця.

Коли електрик робить перші кроки у своїй професії, він уже знає, які необхідні електромонтажні інструменти та їх призначення. Але ринок цих товарів стрімко розвивається, і новачок може не тільки не знати, але навіть не чути про багатьох із них.

Базовий набір інструментів для електромонтажу

Початківцю фахівцю бажано мати такі електромонтажні інструменти зі списку:

- викрутки з плоскими та хрестоподібними наконечниками різних розмірів;

- пасажі та екскурсії;

- набір гайкових ключів та шестигранників;

- ніж;

- індикаторна викрутка;

- дриль з набором свердл;

- Молоток та зубило.

Цей перелік інструменту електрика достатній для фахівця-початківця. Маючи його проводять нескладний ремонт існуючої проводки, заміну несправних розеток, вимикачів. 

Додаткові інструменти для досвідчених фахівців

Електрику, що працює на будівництві чи виробництві, має справу з трифазною мережею, базового набору недостатньо. Йому необхідні професійні інструменти для електромонтажу:

  1. Роботу з кабелями полегшують пристрої, якими їх ріжуть, знімають ізоляцію.
  2. Надійний контакт забезпечує застосування наконечників, які опресовують обтискним інструментом.
  3. Знадобиться знаряддя, яким обрізають термозбіжні трубки і затягують хомутами укладені дроти та кабелі.
  4. Монтувати електрощити допомагають гідравлічні шинорізи та шиногиби. DIN-рейки обрізають спеціальним ножем.
  5. Отвори електротехнічних шинах роблять за допомогою преса для перфорації або матриць для пробивання отворів в комплекті з гідравлічним насосом.

Електрикам, які працюють у гаражах та на СТО, не обійтися без переносної лампи. Довгий кабель дозволяє перемістити її далеко від розетки, а на гачку світильник підвішують в потрібному місці.

Кабелерізи 

Щоб обрізати кабель малого перерізу, використовують інструмент на зразок ножиць. Різ проводять в один прийом. Кабелі великого перерізу обрізають у декілька прийомів секторними ножицями з механізмом хропіння. Спеціально заточені леза з особливої ​​сталі забезпечують рівний різ, жили кабелю не сплющуються.

Пристрої для зняття ізоляції

Що входить у набір електрика, що цінує свій час, то це інструменти для зняття ізоляції. Їх багато видів, починаючи з монтажного ножа, пристосованого для поздовжнього різання. Є спеціальні плоскогубці, що мають різні діаметри отвори, в які простягають жили відповідного перерізу. Також розроблені кусачки та кліщі, призначені для зняття ізоляції. Вони налаштовуються під певний переріз проводки. Найдосконаліший механізм такого роду – стрипер. Їм знімають ізоляцію з окремих жил, у тому числі з крученої пари, оптичного кабелю.

Інструменти для опресування кабелів

Існує безліч видів електромонтажних інструментів для обтиску наконечників і з'єднання кабелів гільзами. Всі різновиди зводяться до 2 великих груп: ручні та гідравлічні. Механічні прес-кліщі працюють від фізичного зусилля, яке прикладає електрик. Для обтиску таким приладом використовують гільзи та наконечники зі стінками малої та середньої товщини.

Гідравлічні преси мають масу переваг у порівнянні з ручними. Найбільш популярна у професійних електриків модель YQK-70, яка має такі характеристики: 

  1. Великий діапазон перерізу кабелів, доступних для обтиску: від 4 мм2 до 70 мм2 . У комплекті матриці для наконечників усіх стандартних розмірів.
  2. Розвиває зусилля до 6 т забезпечуючи надійність з'єднання. Монтаж доступний одній людині без помічника.
  3. Працює із силовими наконечниками всіх видів з міді, латуні, алюмінію та їх сплавів.
  4. Забезпечує плавний рівномірний обжим наконечника у формі шестигранника.

Гідравлічний ручний прес YQK-70 продається в зручному кейсі, де, крім нього, розміщуються всі наконечники.

Правила безпеки під час роботи з інструментами

Перше правило, яке знають усі професійні електрики: під напругою можна працювати лише діелектричним інструментом. Він проходить складні перевірки та отримує сертифікат VDE. Професійні інструменти для монтажу цього списку не діелектричні, ними працюють при відключеній напрузі.

Інші правила безпеки спільні для роботи з будь-яким ручним або гідравлічним механізмом: бути уважним, тверезим, користуватися спецодягом.

Поради щодо вибору якісних інструментів

Перелічити всі фактори, які важливо врахувати при виборі, неможливо, але який інструмент потрібен електрику, слід знати:

  1. Матеріал виробів: інструментальна сталь із антикорозійним покриттям, міцний пластик. Товщину вибирають залежно від призначення інструменту та передбачуваних навантажень, які він має витримати.
  2. Забезпечити розумний компроміс між вагою та міцністю. Тяжким інструментом незручно працювати, а легкий може не мати достатньої міцності.
  3. Ергономічність. Інструмент повинен мати зручні ручки.

Враховують також фізичні параметри об'єктів монтажу: з кабелем якого перетину доведеться працювати, отвори якого діаметру доведеться робити і т.п. Потрібно визначитися, як часто доведеться працювати інструментом. Залежно від цього, вибирають модель. Наприклад, якщо ізоляцію знімають зрідка, підійде ніж чи кліщі. Якщо обсяг такої роботи великий, краще купити стрипер.

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння