У будь-яких пристроях розподілу і передачі електроенергії можуть виникнути аварійні ситуації у зв'язку з перегріванням, оплавленням і повним відпаданням дроту через розплавлення металу. У кращому випадку такі ситуації призводять до непрацездатності системи, в гіршому - до загорянь і сильних пожеж. Такі ситуації виникають через неякісне з'єднання і під'єднання кабелів, що призводить до нагрівання місця контакту під час протікання великих струмів.

Нагрівання місця з'єднання виникає внаслідок великого контактного опору, який виходить через малу площу контакту і наявність оксидних плівок на контактних поверхнях. Для поліпшення якості з'єднання під час під'єднання кабелів до шин і клем обладнання застосовують кабельні наконечники, які можуть відрізнятися за своєю формою і матеріалом виготовлення.

Купити силові кабельні наконечники в нашому інтернет-магазині:

Мідні луджені наконечники SC

Алюмінієві наконечники DL

Усі силові кабельні наконечники

Призначення кабельних наконечників

За допомогою кабельних наконечників вдається отримати більш якісний контакт між кабелями, між кабелем і шиною, а також між кабелем і клемами обладнання. Наконечник контактує з кабельною жилою всією своєю внутрішньою поверхнею гільзи, що закріплюється на кабелі опресовуванням або пайкою. Це значно зменшує контактний опір і запобігає окисленню кабелю в подальшому.

До того ж кабельний наконечник спрощує весь процес під'єднання кабелів до обладнання, робить з'єднання жорстким і нерухомим і дає змогу здійснювати багаторазове під'єднання та від'єднання кабелю завдяки болтовому з'єднанню.

Маркування кабельних наконечників

Маркування кабельних наконечників може сильно відрізнятися залежно від типу наконечника і його виробника. Іноді на наконечнику є тільки цифрове маркування, що вказує на перетин обтискуваного кабелю. На деяких наконечниках є буквено-цифрове маркування, в якому зашифровано і тип самого наконечника. Маркування і конструкція кабельних наконечників залежить також від стандартів виготовлення.

Види кабельних наконечників залежно від матеріалу виготовлення

Алюмінієві. Алюмінієві кабельні наконечники виготовляються з алюмінію і призначені для окінцювання тільки алюмінієвих кабелів, та їх подальшого підключення до алюмінієвих шин і клем обладнання.

Алюмінієві кабельні наконечники

Мідні. Мідні кабельні наконечники виготовляються з міді та призначені для окінцювання багатожильних мідних кабелів з подальшим підключенням до мідних шин і мідних клем обладнання. Для підвищення стійкості мідних наконечників до впливу довкілля, їх можуть покривати оловом.

Мідні кабельні наконечники

Комбіновані. Комбіновані наконечники виготовляють з міді та алюмінію, як правило гільза з алюмінію, а контактна частина мідна. Така конструкція наконечника дає змогу під'єднати алюмінієві кабелі до мідних клем устаткування та мідних шин без загрози виникнення окислень у місцях під'єднання.

Комбіновані мідно-алюмінієві кабельні наконечники

Контактне з'єднання двох металів міді та алюмінію неприпустиме. У місці контакту метали починають руйнуватися, що призводить до появи великого контактного опору, який може призвести до перегріву і загоряння. Саме для вирішення цієї проблеми застосовують комбіновані наконечники.

Види наконечників за способом монтажу

Кабельні наконечники під опресовування. Опресовування є найпоширенішим і найшвидшим способом монтажу наконечників на кабелі. При цьому зачищена від ізоляції жила кабелю вставляється всередину гільзи і обжимається спеціалізованим інструментом. Обтискання має проводитися з достатнім зусиллям для забезпечення якісного контакту між гільзою наконечника і кабелем.

Наконечники з болтовими затискачами. Такі наконечники можуть бути зі звичайними болтами і з болтами зі зривними головками. У гільзах наконечників з болтовими затискачами є отвори з різьбленням, в які встановлюються болти. Зачищений від ізоляції кабель вставляється в гільзу наконечника і притискається до стінок гільзи за допомогою болтів. У разі застосування болтів зі зривними головками за певного зусилля затягування головка болта обламується.

Наконечник зі зривними болтами

Наконечники під пайку і зварювання. Наконечники під пайку мають зазвичай коротку гільзу. Після розміщення всередині гільзи кабельної жили вона запаюється оловом, що і забезпечує надійний контакт та міцне з'єднання. Наконечники під зварювання заварюються тим самим металом, з якого виготовлено наконечник із кабелем. Зварювання вважається найнадійнішим способом з'єднання.

Наконечник під пайку

Related products

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння