Ефективне використання кабельних вводів: поради та рекомендації

Для створення та забезпечення надійних електричних з'єднань можуть використовуватися кабельні вводи (також мають назву гермовводів та сальників). За допомогою цих пристроїв дроти вводяться в розподільні коробки, електричні шафи, щити керування, а також інші пристрої та фіксуються там. Використання кабельних вводів-сальників забезпечує механічну фіксацію кабелю, його герметичність та захист від зовнішніх впливів (пил, волога, пошкодження).

Види кабельних вводів

Типи кабельних вводів різняться за низкою чинників: матеріал, ступінь захисту, конструкція. Матеріал

- пластик

Здебільшого це поліамід, нейлон, поліпропілен. Пластикові вироби мають невелику вагу і діелектричні властивості (тобто по суті служать додатковим ізолятором). Найчастіше випускаються у чорному та сірому кольорах, але є й варіації. Прості в монтажі та обслуговуванні. Не схильні до корозії, тому добре підходять для використання в умовах підвищеної вологості або в хімічно агресивних середовищах (це може бути медичне обладнання, харчова промисловість, інші виробництва).

- метал

Зазвичай це нержавіюча сталь, латунь. Металеві введення відрізняються високою механічною міцністю та температурною стійкістю, що дає можливість безпечно використовувати їх в енергетиці, важкій промисловості і навіть у вибухонебезпечних зонах.

1. Ступінь захисту

- IP65 і вище: дають хороший рівень захисту від пилу та води. Застосування кабельних вводів такого типу актуальне в тому числі і в умовах підвищеної вологості, пилу та інших агресивних середовищах.

- IP68 та IP69K: забезпечують максимальний захист від проникнення води навіть при тривалому зануренні, а також від потрапляння під сильні струмені води (IP69K).

2. Будівництво

- Гермовводи з різьбленням стандарту PG: різьблення німецького стандарту, має кут профілю 80 градусів. Можна підібрати введення для роботи з кабелями діаметром від 3,5 до 54 мм.

- Кабельні введення PG зі спіраллю: додаткова спіраль призначена для захисту кабелю від перегинів та механічних пошкоджень у місці введення, що, у свою чергу, збільшує довговічність системи.

- Кабельні вводи М з метричним різьбленням та ступенем захисту IP-68: використовуються в корпусах щитового обладнання та розподільних коробках. Випускаються з різьбленням від M12 до M63.

- Гермовводи МG з метричним різьбленням: виробляються з кільцем ущільнювача круглого або прямокутного перерізу. Сумісні з більшістю сучасного обладнання, де немає високих вимог щодо захисту від зовнішніх впливів.

- Кабельні введення латунні з PG та MG різьбленням: підходять для використання в суворих умовах експлуатації, завдяки високій стійкості латуні до корозії та механічним пошкодженням, а також гермоввод має естетичний вигляд у місцях загального доступу.

Особливості використання

  1. Вибір відповідного матеріалу

Вигляд кабельних введень в першу чергу вибирається залежно від умов експлуатації. Важливо знати, що пластикові вводи можуть руйнуватися під впливом високих температур або механічних навантажень (таких як удари та стискування), тоді як металеві введення з латуні вразливі перед корозією в агресивних хімічних середовищах.

  1. Діаметр кабелю

При виборі кабельного введення зверніть увагу на діаметр кабелю. Ці показники повинні відповідати один одному, тому що в занадто маленьке введення кабель ввести не вдасться, а занадто велике введення не забезпечує належної фіксації та герметичності, що підвищує ймовірність проникнення вологи та пилу.

  1. Підбір відповідного рівня захисту 

При недостатньому рівні захисту введення існує ризик попадання вологи та пилу всередину обладнання, що спричиняє короткі замикання, корозію чи відмову приладів.

  1. Правильність встановлення

При монтажі кабельних вводів сальників важливо забезпечити їх щільне прилягання та герметичність, щоб уникнути проникнення води та пилу. Обов'язково слідкувати за достатністю затягування кільця ущільнювача і коректністю його розміщення. При порушеннях можливі механічні пошкодження кабелю або ослаблення кріплення.

Монтаж кабельних вводів

1. Вибір

Підберіть модель, що відповідає діаметру кабелю та відповідна для конкретних умов роботи PG, MG, латунний або спіральний гермоввод.

2. Підготовка

Зніміть із сальника захисні ковпачки та вставки.

3. Введення кабелю

Вставте кабель через отвір кабельного введення.

4. Встановлення ущільнювальних елементів

Розташуйте ущільнювальні елементи у гермовводі навколо кабелю. Завдання ущільнення - захист від пилу та вологи.

5. Затягування контргайки

Накрутіть контргайку на корпус кабельного введення, затягніть її вручну. Потім затягніть контргайку гайковим ключем. Не прикладайте зайвих зусиль, інакше з'явиться ризик пошкодження гермоввода або кабелю: щодо характеристик моменту, що крутить, слід орієнтуватися на інструкції виробника.

6. Перевірка правильності встановлення сальника

Складається з трьох етапів: контроль кріплення кабелю в кабельному введенні (відсутність надмірного натягу), перевірка рівномірності стиснення ущільнювальних елементів та оцінка, чи немає видимих ​​перекосів/зазорів (вони роблять ущільнення менш ефективним).

7. Перевірка підключення

Протестуйте опір ізоляції та перевірте цілісність провідників, щоб переконатися, що підключення здійснено безпечно.

Короткі висновки

Запорука успіху - правильний вибір пристрою під конкретні умови експлуатації, а потім - коректний монтаж кабельного введення . З підбором виробу вам радо допоможуть менеджери нашого магазину Termousadka. Підготуйте інформацію про те, в яких умовах передбачається використовувати гермовводи, а наші фахівці нададуть вам технічну консультацію та інформацію на вибір та допоможуть визначитися з матеріалом, моделлю, кількістю та іншими питаннями. Звертайтеся – ми допоможемо Вам обрати продукцію у нашому магазині.

Товар додано до списку бажань
додано у порівняння